Prezentare procedura de sterilizare la rece instrumentar
Procedura de sterilizare la rece instrumentar este deosebit de importanta in domeniul sanatatii. Mai exact, este o procedura deosebit de importanta in ceea ce priveste intretinerea echipamentelor medicale.
Trebuie precizat inca de la inceput faputl ca mai exista si alte metode de sterilizare disponibile, dar una dintre cele mai eficiente este sterilizarea la rece.
Tocmai din acest motiv, in randurile de mai jos veti putea descoperi mai multe informatii despre ce reprezinta sterilizarea la rece si ce avantaje vin la pachet cu aceasta procedura pentru sterilizarea instrumentarului din domeniul sanatatii.
Procedura de sterilizare la rece instrumentar
Procedura de sterilizare la rece a instrumentarului din domeniul sanatatii consta in utilizarea de Sterilizare La Rece Instrumentar si a substantelor chimice lichide sau gazoase.
Acestea sunt folosite cu scopul de a distruge sau a elimina microorganismele patogene care se afla pe suprafata instrumentelor medicale si a dispozitivelor folosite in mediul medical.
Aceasta procedura este de maxima importanta in ceea ce priveste prevenirea raspandirii infectiilor si a bolilor intr-un mediu medical. Totodata, este o procedura esentiala si pentru asigurarea sigurantei personalului medical, dar si a pacientilor.
Aceasta procedura este astfel denumita datorita faptului ca nu implica utilizarea temperaturilor ridicate. Pentru realizarea acestei proceduri nu este nevoie nici de caldura umeda si nici de vapori, asa cum este nevoie pentru sterilizarea la cald.
Sterilizarea instrumentarului la rece insa se bazeaza pe substante chimice precum peroxid de hidrogen, ozon sau dioxid de clor.
Rolul acestor substante chimice este acela de a ucide sau a inactiva agentii patogeni. Indiferent de substanta chimica folosita pentru sterilizare, rezultatul este acelasi de fiecare data. Instrumentele medicale devin sterile si sunt sigure pentru o noua utilizare medicala.
Avantajele sterilizarii instrumentarului la rece
Acum ca v-am prezentat pe scurt informatii despre ce este procedura de sterilizare instrumentar la rece, mergem mai departe. Este foarte important sa cunoasteti si cateva dintre avantajele acestei proceduri. Pentru ca exista multe avantaje, am facut o scurta selectie a unora dintre cele mai importante.
1. Eficienta in combaterea agentilor patogeni
Pot fi aduse in discutie foarte multe avantaje cand vine vorba despre aceasta procedura. Unul dintre cele mai importnate consta in eficienta maxima in ceea ce priveste istrugerea sau inactivarea unei game largi de agenti patogeni.
Prin aceasta procedura sunt distruse bacteriile, sporii bacterieni, fungii si virusurile de pe suprafata instrumentelor. Astfel, instrumentele devin sterile si sigure pentru pacienti.
2. Protectie impotriva daunelor pentru instrumentarul medical
Metodele de sterilizare la cald (autoclava este un bun exemplu), pot fi responsabile de deteriorarea unor instrumente medicale.
De exemplu, cele din materiale sensibile la caldura sau cele din plastic au de suferit in urma unei astfel de proceduri. Sterilizarea la rece reprezinta cea mai eficienta metoda pentru a steriliza acest tip de instrumente, si asigura integritatea acestora, prelungindu-le perioada de viata.
3. Rapiditate si economie
Nu este nevoie de mult timp pentru a pregati instrumentele pentru aceasta procedura. Nu este nevoie de mult timp nici pentru desfasurarea procedurii de sterilizare instrumentar la rece.
In plus, instrumentele sterilizate rapid duc si la o economie de timp, si la costuri reduse pentru intretinerea instrumentelor.
Concluzie
Sterilizare La Rece Instrumentar – Instrumentarul medical trebuie sa fie steril inainte de a fi folosit de catre personalul medical asupra fiecarui pacient. Exista mai multe metode de sterilizare, dar din mai multe puncte de vedere, sterilizarea la rece reprezinta metoda cea mai eficienta.