Thursday , June 13 2024

Asfalt

De ce este nevoie de asfalt pe strazi si nu numai?

Cu totii am circulat pe strazi asfaltate, ne-am plimbat pe asfalt si ne-am jucat cand eram copii pe strazile asfaltate.

Importanta asfaltului pe strazile fiecarei localitati din Romania este extrem de mare, iar acest articol este dedicat in totalitate asfaltului. Citind pana la final aflati ce este asfaltul, ce materiale se afla in compozitia acestuia dar si ce beneficii poate acesta sa ofere.

Atat pentru a va imbogati bagajul de cunostinte pentru cultura generala cat si din alte motive, ar trebui sa cunoasteti mai multe informatii despre acest subiect.

Asfalt: Ce este acesta si din ce este compus?

Asfaltul este un material despre care trebuie sa stiti ca este compus dintr-un amestec de agregate (pietre, nisip si praf de piatra) si un liant, iar bitumul este folosit cel mai frecvent.

Asfaltul este utilizat dupa cum bine stim cu totii pentru construirea de drumuri. Se poate folosi asfaltul si pentru a construi trotuare si suprafete de parcari. Din acest motiv, asfaltul se bucura de o mare popularitate in intreaga lume.

Este important sa stiti ca in functie de metoda de fabricare a asfaltului, acesta poate fi poate fi de diferite tipuri. Exista asadar asfaltul fabricat la rece, asfaltul cald si asfaltul modificat cu polimeri.

AsfaltLa fel de important de stiut este faptul ca formele acestuia indeplinesc aceleasi functii. Tocmai din acest motiv, toate tipurile de asfapt sunt utilizate pentru aceleasi scopuri.

Asfaltul are o multime de beneficii majore. Tocmai datorita acestor beneficii este extrem de util in constructia de drumuri si alte suprafete precum pistele de aterizare, pistele de biciclete, trotuare, parcari, etc.

Unul dintre cele mai importante beneficii pe care asfaltul le are este durabilitatea. Asfaltul poate rezista la diversi factori care in mod normal ar dauna, cum ar fi conditiile meteorologice extreme (temperaturi foarte ridicate sau foarte scazute, furtuni si ploi abundente).

In plus…

In plus, asfaltul este rezistent la uzura si nu se deterioreaza din cauza traficului intens. Este rezistent si la greutate, altfel nu ar avea cum sa faca fata camioanelor si tirurilor incarcate care trec zi de zi peste drumurile asfaltate.

Exista si alte avantaje ale asfaltului, cum ar fi siguranta oferita. Asfaltul este o suprafata neteda, fapt datorita caruia este redus riscul de alunecare si riscul unor accidente rutiere. In plus, asfaltul ofera posibilitatea de a fi tratat cu aditivi pentru a-i imbunatati proprietatile de iluminare si vizibilitate.

In acest fel, le ofera o mai mare siguranta soferilor si pietonilor, in special in conditii de vizibilitate redusa sau intuneric.

Tot cand discutam despre asfalt, trebuie sa precizam ca acesta este un material ecologic si sustenabil. In timp ce unele materiale de constructie pot fi extrem de daunatoare pentru mediul inconjurator si pot avea un impact negativ foarte mare asupra sanatatii, asfaltul este o alegere ecologica.

Totodata, poate fi o alegere foarte prietenoasa cu mediul. Mai mult decat atat, se pare ca reciclarea asfaltului a devenit peste tot in lume o practica eficienta pentru a scaderea costurilor si pentru a reduce emisiile de carbon asociate cu constructia de noi drumuri si trotuare.

Utilizarea asfaltului

Cand vine vorba despre asfalt, trebuie mentionat faptul ca poate fi folosit intr-o foarte mare varietate de aplicatii. Se poate folosi pentru a construi autostrazi, drumuri internationale si nationale, drumuri comunale si drumuri judetene, strazi urbane si comunale.

Se poate folosi asfalt pentru a construi piste de aterizare, pentru piste de biciclete si piste de alergare. Putem intalni asfaltul si in parcuri de stationare si aeroporturi.

Foarte important de adus in discutie este faptul ca sfaltul poate fi ales in functie de nevoia de utilizare. Am mentionat la inceputul articolului ca exista mai multe categorii de asfalt, in functie de metodele de fabricare. Ei bine, tipurile de asfalt se aleg in functie de aplicatiile de folosire ale asfaltului.

De asemenea, trebuie sa mai stiti si ca asfaltul modificat cu polimeri poate fi folosit in zone cu trafic greu sau cu temperaturi extreme. Datorita acestei modificari cu polimeri, ofera o mai mare rezistenta la uzura, si o mai mare durabilitate.

Citeste si...

Pergola Tip Panorama Brasov

Pergola Tip Panorama Brasov

Este utila instalarea unei Pergola Tip Panorama Brasov? Achizitia si instalarea unei Pergola Tip Panorama …

Close